De Bitcoin-trouw zegt dat het deze keer anders is na de prijsstijging.

De voorstanders van Bitcoin zeggen dat het deze keer anders zal zijn, omdat de virtuele munt terugkeert naar het prijsniveau dat voor het laatst werd gezien in de nasleep van de ineenstorting van de zeepbel van de cryptocentrische markt, bijna drie jaar geleden.

De grootste cryptocurrency is deze maand met ongeveer 30% gestegen en heeft woensdag 13.852 dollar – de hoogste prijs van juni 2019 – overschreden. Het is nu op niveaus die niet meer zijn gezien sinds januari 2018, toen het slechts weken na de klim naar een recordhoogte van ongeveer 20.000 dollar op weg was naar beneden. Bitcoin daalde later tot zo laag als $3 136 in december 2018.

Voorstanders van digitale activa zeggen dat de recente rally niet de zoveelste speculatieve waanzin onder individuele investeerders is. Ze wijzen op de stijgende institutionele rente, de beslissing van PayPal om klanten toegang te geven tot cryptocurrencies en het gebruik van JPMorgan Chase & Co’s JPM Coin om voor het eerst een betaling te doen.
Deze rally lijkt meer gedreven te worden door toewijzers met grotere saldi die betrokken raken, in plaats van een vlaag van retail-beleggers.

„Deze rally lijkt meer gedreven te worden door toewijzers met grotere saldi, in plaats van een vlaag van particuliere beleggers,“ zei Nic Carter, mede-oprichter van onderzoeker Coin Metrics.

De grootste cryptocurrency spijkerde vorige week voor het eerst boven de $13.000 in meer dan een jaar na een aankondiging van PayPal dat klanten digitale valuta’s zullen mogen kopen en uitgeven op het platform. De stieren juichten de ontwikkeling toe, met velen die zeggen dat de beweging een grotere mainstream-acceptatie suggereert.

Zeer opgewonden

„De aankondiging van PayPal zal helpen om miljoenen mensen te informeren over de waarde van bitcoin en digitale activa voor hun leven, hun rijkdom en vrijheid,“ zei Guy Hirsch, MD van de VS voor het eToro-handelsplatform. „We zijn erg enthousiast over het nieuws en kijken er naar uit om andere grote betaalapps in de ruimte te zien komen.“

Het nieuws van PayPal kwam te midden van verschillende tekenen dat de traditionele financiële groepen in cryptokringen leunen.

Fidelity Investments lanceerde eerder dit jaar een Bbtcoin-fonds en werd daarmee een van de meest prominente firma’s die tot nu toe interesse in crypto hebben getoond. Ook de overheidsbedrijven Square en MicroStrategy hebben onlangs in de munt geïnvesteerd. De Europese Centrale Bank zei dat ze zal beginnen te experimenteren met een digitale versie van de euro, aangezien China nog steeds bezig is met het testen van een digitale yuan.

Hoewel sommige landen belangstelling hebben voor het creëren van digitale valuta, is er weinig bewijs voor de bewering dat crypto op korte termijn fictieve valuta’s zal verdringen. Mike Novogratz, oprichter en CEO van Galaxy Investment Partners, stelt dat de penning dient als „digitaal goud“ en ver verwijderd is van het dagelijks gebruik.

In een interview met Bloomberg TV zei de prominente bitcoin-belegger dat hij niet dacht dat de penning in de komende vijf jaar als transactievaluta zou worden gebruikt, maar dat hij in plaats daarvan als waardeopslag zou worden gebruikt.

Voor Marc Chandler, de belangrijkste marktstrateeg bij Bannockburn Global, kan de omhelzing van PayPal worden gezien als een lakmoesproef voor crypto-gebruiksgevallen. „Nu je de mogelijkheid hebt om het te doen, ga je dat doen?“ zei Chandler. „Laten we eens kijken of de mensen het zullen gebruiken.“ – Gerapporteerd door Casey Wagner, (c) 2020 Bloomberg LP